Antalet hjärtstartare har ökat rejält i Oskarshamn sedan 2023. Från sex stycken i oktober 2023 till 18 idag i centrala Oskarshamn. I hela kommunen finns idag 86 registrerade startare och ett 20-tal extra tillkommer under veckan O-Ringen pågår. Foto: TT.

Förbättrad hjärtsäkerhet vid O-Ringen i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Utbildning av funktionärer och utplacering av fler hjärtstartare stärker hjärtsäkerheten vid världens största orienteringstävling O-Ringen med minst 14 000 deltagare i Oskarshamn.

Drygt 14000 är anmälda till O-Ringen som drar igång den 21 juli i Oskarshamn och just nu pågår ett arbete med att stärka hjärtsäkerheten på plats.

Hjärtupproret – som jobbar för att fler ska utbildas i HLR och för att det ska finnas fler tillgängliga hjärtstartare – har tillsammans med bland annat Region Kalmar län utbildat ett stort antal av de ca 1200 funktionärerna.

Dessutom har man placerat ut ett 20-tal extra hjärtstartare på olika platser, tillgängliga under hela veckan som tävlingen pågår.

– Vi uppskattar detta initiativ och vill mer än gärna bidra till en förbättrad hjärtsäkerhet även på framtida O-Ringenorter, säger Anna Wennertorp, marknadsansvarig för O-ringen.

Anders Strömbäck projektledare O-Ringen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer att behövas ungefär 2500 campingplatser för O-ringen. Se i klippet om när arbetet med att färdigställa campingen inleddes. Foto: Niclas Wimmerberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.