Foto: Johan Svensson

Förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar

Uppdaterad
Publicerad

2015 införs ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta, och förbudet gäller i hela Sveriges sjöterritorium.

Många båtägare oroar sig för att det blir för dyrt att bygga om sina äldre båtar till det nya latrintömningssystemet.

– Båtarna är inte anpassade till det idag, och det kostar mellan fem och sextusen kronor att bygga om systemet, säger båtägaren Matti Eriksson från Färjestaden.

Fler stationer

– Om alla ska följa de nya reglerna så måste tömninsstationerna vara många fler och mer lättillgängliga, anser Matti Eriksson.

Kalmar kommun har redan bestämt sig för hur många stationer det ska finnas.

– Det finns redan fem stycken i Kalmar kommun, det tycker jag bör räcka. Vår förväntning är att båtägarna ska använda stationerna dubbelst så mycket i år, jämfört med 2013, säger Ingemar Gustavsson på Kalmars kommuns serviceförvaltning.

Hälsovådligt

Sverige har, genom Helsingforskonventionen, förbundit sig att införa förbud mot att tömma toalettavfall i vattnet, trots att avfallet inte har så stor påverkan i det stora perpektivet.

Men avfallet påverkar ändå övergödningen till en del, och lokalt kan effekten bli hälsovådlig.

Från och med 2006 är det CE-krav på att nya båtar med toalett ska ha möjlighet att förvara sitt eget toalettavfall på båten tills det lämnats på en tömningsstation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.