Fisk från flera sjöar ska bara ätas med mycket långa mellanrum enligt nya rekommendationer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förhöjda PFAS-halter i fisk – Växjö kommun kommer med nya kostråd

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun går nu ut med en rekommendation att man inte ska äta fisk från sjöarna Trummen, Växjösjön, Södra- och Norra Bergundasjön mer än max tre gånger per år. 

Anledningen är att EU har skärpt riktvärdet för PFAS-halterna, och mätningar har visat förhöjda halter i de fyra sjöarna. 

– Vi ser allvarligt på att PFAS finns i förhöjda halter i de fyra aktuella sjöarna och kommer fortsätta arbeta vidare med detta, säger Signe Noresson, sjömiljöansvarig på Växjö kommun.  

Tidigare har inte kommunen funnit behov att införa rekommendationer kring fisken, men efter att riktvärdet skärpts av EU gör kommunen en annan bedömning. 

– Att äta fisk som innehåller PFAS innebär ingen akut risk, det är däremot viktigt att begränsa intaget av ämnet över lång tid, säger Signe Noresson.

Ingen risk med bad

Kommunen ser inget skäl till oro efter de nya rekommendationerna. Och det går fortfarande bra att bada i sjöarna utan risk. 

– Vi bedömer att det inte är någon risk att bada i de stadsnära sjöarna eftersom upptaget av PFAS huvudsakligen sker via mat och dryck, säger Signe Noresson. 

Växjö kommun kommer att fortsätta att ta prover från sjöarna kontinuerligt. 

Fakta PFAS

 PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet. Det finns 4700 olika PFAS-ämnen. De mest kända substanserna kallas PFOS och PFOA. Användning av PFOS är förbjuden sedan 2008.   

PFAS används i en mängd olika produkter på grund av dess unika egenskaper av att både vara smuts-, vatten- och oljeavvisande och tåla höga temperaturer. PFAS används därför bland annat i impregneringsmedel i textilier och heltäckningsmattor, i papper och kartong till matförpackningar, i stekpannor, rengöringsmedel, skidvalla och brandskum.  

Provtagning av PFAS i fisk i sjöarna söder om Växjö tätort har gjorts 2018 och 2019. Vid båda tillfällena hittades fisk med förhöjda halter PFAS. 

Källa: Växjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.