• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anita Heber är kriminologforskare på Stockholms universitet. Foto: Sofia Wikman & SVT

Forskare: Otryggheten ökar mer än antal brott

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologforskaren Anita Heber menar att det finns en rad olika faktorer som gör att otrygghet och rädsla ökar i statistiken – bland annat årets #metoo-debatt. Heber menar att polisen i Oskarshamn gör rätt i att jogga med allmänheten då det går i linje med deras uppdrag att minska otryggheten.

I Oskarshamn joggar polisen tillsammans med allmänheten efter att medborgare uppgett sig vara otrygga i området. Tidigare i år släppte Nationella trygghetsundersökningen, NTU, ny statistik över människors oro och otrygghet.

Var tredje kvinna och var tionde man uppgav att de känner sig otrygga att vistas i det egna bostadsområdet på kvällen. Det är den högsta andelen otrygga sedan NTU startade undersökningen 2006.

Joggande poliser

”Kvinnor och barn varnas lika mycket”

– Det är fortfarande stora skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnor har i större utsträckning en risk att utsättas för överfall. Det är en orsak, säger Anita Heber och fortsätter:

– Det är mer acceptabelt att prata om rädsla som kvinna, det är insocialiserat. Kvinnor och barn varnas för brott lika mycket. Som kvinna påminns man särskilt mycket nu i samband med metoo-kampanjen.

Hon berättar att antalet brott sjunkit senaste decenniet men att det gått uppåt igen senaste två åren.

#Metoo får fler att anmäla brott

– Det stämmer tyvärr inte längre att brotten minskar. Jag tror att statistiken kommer att öka vad gäller brott. Det finns en koppling till hur medier rapporterar om brotten.

Kriminologforskaren tror även att fler brottsanmälningar kommer i och med årets metoo-kampanj.

– Hela hösten har det diskuterats. Folk tänker nog på mer om man fått olämpliga kommentarer eller blivit utsatt på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joggande poliser

Mer i ämnet