Den delade bilden visar två scener: till vänster håller två personer ett porträtt med en suddig ansikte, omgivna av blommor, vilket tyder på en minnesstund eller begravning. Till höger sitter en person, med ansiktet suddat, i ett rum med blommig tapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Westerstrand, lektor i rättsvetenskap, menar att det finns tydliga paralleller mellan mordet på Fadime och mordet på den 22-åriga kvinnan i Lessebo i maj i år. Foto: Ola Torkelsson/TT och privat

Forskare: Mordet i Lessebo liknar det som hände Fadime

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Jenny Westerstrand reagerar starkt på SVT:s avslöjande om att polisen inte gjorde någon anmälan när den mördade kvinnan från Lessebo berättade att hon utsatts för våldtäkt.
– Fadime gick också till polisen, och den gången var det hot som polisen släppte. Nu är det en våldtäkt.

Det var i maj ifjol den 22-åriga kvinnan hittades död och hennes pappa, mamma och bror har åtalats misstänkta för att ha mördat henne.

I polisutredningen kring mordet, framgår det att kvinnan tidigare berättat för flera poliser om att hennes pappa utsatt henne för våldtäkt. Polisen upprättade dock aldrig någon anmälan.

Kvinna hittad död i vindskydd i Lessebo

Jenny Westerstrand är lektor i rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon menar att det var helt fel av polisen att låta kvinnans rädsla stoppa dem att själva anmäla det hon berättade om pappans våldtäkt.

– Man ser att polisen tänker på hennes säkerhet. Men de ska tänka på sin skyldighet att anmäla och se till att hon har det skydd som hon behöver. Hon ska inte behöva ha den frågan i knät, utan det ska de ta ansvar för som samhälle.

Uppgifter om sexuellt våld i hedersärenden följs sällan upp

Att poliserna inte anmälde uppgifterna om våldtäkten ligger i linje med det som Jenny Westerstrand sett i sin forskning – att uppgifter om sexuellt våld som förekommer i utredningar kring hedersvåld, sällan följs upp.

– Det framstår tydligt att det var svårt att fånga upp för samhället och att det blir liggande.

Jenny Westerstrand menar att en av mekanismerna bakom samhällets oförmåga att se det sexuella våldet som en del av hedersförtryck, beror på att vi köpt förövarnas förklaringar kring att hedersvåld och förtryck enbart handlar om att bevara kvinnan eller flickans oskuld och renhet.

Samhället köper förövarnas beskrivning av motivet bakom heder

– Det här är ett sätt som gärningspersonerna använder för att prata om sin våldsutövning, hur de själva motivera den. Då kan man inte tänka sig att det också begås sexuella övergrepp. Men det gör det.

Enligt Jenny Westerstrand liknar Lessebomordet det som hände Fadime Sahindal 2002. Även hon hade sökt hjälp hos polisen, utan att de lyckades förhindra mordet som sedan skedde.

– Det är obegripligt att det händer igen, nästan 25 år efter att Fadime klev in på en polisstation och inte blev förstådd.

SVT har frågat polisen om varför uppgifterna om våldtäkt aldrig anmäldes. De har ännu inte återkommit med något svar.

Pappan förnekar våldtäktsanklagelserna och har i förhör sagt att det borde finnas medicinska bevis om anklagelserna var sanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad död i vindskydd i Lessebo

Mer i ämnet