I samband med sjöfartens metoo-upprop #Lättaankar vittnade hundratals kvinnor inom sjöfartsbranschen om sexuella trakasserier och övergrepp. Detta har lett till att problematiken har kommit upp i ljuset och fått stor uppmärksamhet under de senaste året.
– Jag ska inte säga att det händer alla kvinnor, men alla kvinnor som jag känner och som jobbar till sjöss har fått oinbjudna besök i sin hytt nattetid, säger Cecilia Österman, lektor i sjöfartsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Målet är en bättre arbetsmiljö
Hittills har det i diskussionerna framförallt handlat om att få sjömän att anmäla det de utsätts för och för arbetsgivare och fack att hantera anmälningarna på rätt sätt. Men nu inleds ett nytt forskningsprojekt vid Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitetet med syfte att åstadkomma en förändring både på kort och lång sikt genom att kartlägga metoder och strategier för att minska risken för kränkande särbehandling inom sjöfarten.
– Det finns massor av forskning och erfarenheter från andra branscher där man gjort en massa fiffiga saker för att få en bättre social arbetsmiljö. Vi ska undersöka vad andra har gjort. Varför har det fungerat och under vilka förhållanden har det fungerat? säger Cecilia Österman.
Varför har det inte gjorts tidigare?
– Det är svårt att få forskningsmedel till sjöfarten eftersom det är en ganska liten bransch och rör få människor. Det är också svårt att få forskningsmedel när det gäller människor av någon underlig anledning. Det forskas jättemycket på propellrar och stål och plåt och vad som händer i båtar när de kraschar och det är jätteintressant men det räcker inte. Nu måste vi se hur vi får säkrare team och jobbar bättre ombord,säger Cecilia Österman.
Några av vittnesmålen från #Lättaankar
”Jag var 17 år när en arbetsledare kom in i min hytt och la sig i min koj. En 17-årig elev som fick hantera en full, vuxen tvåbarnsfarsa, som 'bara ville ta lite'.”
”Jag jobbade som matros. Jag hade overall och satt på huk. En kväll på fyllan sa min kollega som stod på andra sidan trailern – 'när du sitter där på huk tänker jag på din fitta'. Det var inte så jävla roligt att fortsätta jobba med honom dag ut och dag in.”
”Jag hade mitt första möte med rederiets personalchef. Jag berättade vad som hänt. Han bara tittade på mig, skrattade och sa att han inte tror på mig. Sen var mötet slut.”
Här kan du höra fler av vittnesmålen.