2020 inledde forskarna Maria Hedlin och Eva Klope ett liknande projekt, då om sexuella trakasserier på krogen. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Forskare vid LNU studerar sexuella trakasserier i handeln

Uppdaterad
Publicerad

Två forskare vid Linnéuniversitetet i Kalmar får pengar för att forska kring sexuella trakasserier i handeln, från kunder mot anställda.

24 miljoner kronor satsas under 2024 via Handelsrådet på bland annat åtta stycken tvååriga forskningsprojekt.

Ett av dessa leds av Eva Klope, forskare och lektor på Linnéuniversitetet, som fick drygt 1,7 miljoner kronor i anslag. Tillsammans med Maria Hedlin ska hon undersöka trakasserier i handeln.

– Det ger oss möjlighet att undersöka hur man i yrkesutbildningar för handeln kan bidra till att hantera och förebygga sexuella trakasserier från kunder, säger Eva Klope i ett pressmeddelande.

Unga kvinnor mest utsatta

Enligt forskaren är ungdomar, främst unga kvinnor i osäkra anställningar, mest utsatta.

– Vi anar att unga som kommer ut i butiksjobb knappt känner till förekomsten av sexuella trakasserier från kunder. De som jobbat länge i handeln vet säkerligen. Men det är en ”tyst” kunskap, något som man tar för givet men inte talar om, säger Eva Klope.

Maria Hedlin och Eva Klope har tidigare gjort en liknande forskning om sexuella trakasserier på krogen.

En kvinna, Alexandra Durne, står framför en utställning med kläder på ett klädstreck framför en vägg. Hon håller i små barnkläder, en rosa t-shirt med Micky Mouse-motiv. Till vänster hänger en skjorta med röda fläckar som ser ut som blod. I bakgrunden syns informationstavlor med berättelser i utställningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalmar läns museum tar under hösten upp sexuella övergrepp, i en utställning. Som barn utsattes Alexandra Durne för sexuella övergrepp av en släkting och nu är hennes egen berättelse en del av utställningen ”Vad hade du på dig?” som hon ligger bakom. Hör henne berätta i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.