f-betyg, slopa, utredning, växjö, sveriges lärare, ellinor silvudden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högstadielärarna är mer positiva än Gymnasielärarna till att ta bort betyget F från betygsskalan säger Ellinor Silvudden på Sveriges lärare i Växjö. Foto: TT/Ricardo Garcia SVT

Förslag om nytt betygssystem möts av blandade reaktioner i Växjö – gymnasielärarna mer tveksamma

Publicerad

Regeringens förslag att ersätta betyget F välkomnas av lärarfacket i Växjö.

Ordförande Ellinor Silvudden noterar att högstadielärare är positiva, medan gymnasielärare är mer tveksamma.

Regeringens utredare vill ta slopa betyget F och ersätta betygsskalan med ett nytt betygssystem, med en skala från ett till tio.

På fackförbundet Sveriges lärare i Växjö välkomnas utredningen som ska presenteras i sin helhet i vinter.

– För våra medlemmar på högstadiet kan jag säga att flertalet är positiva till detta, men på gymnasiet finns det mer tveksamheter om det hjälper att ta bort betyget F, säger Ellinor Silvudden, ordförande för Sveriges lärare i Växjö och fortsätter:

– Man säger generellt att det nuvarande betygssystemet inte fungerar, att det leder till stress, både hos elever och lärare.

Betyget F uppfattas som hotbetyg

Enligt Ellinor Silvudden upplever många lärare att betyget F ofta används som ett hot, vilket leder till att fokus hamnar på att eleverna ska klara just den gränsen.

– Självklart måste vi dokumentera och följa upp, men när det blir ett hot så stressas både elever och lärare upp och då blir det inte alltid en bra miljö för att lära sig.

Hör fackets ordförande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.