Församlingen hittar dopfunten från 1200-talet i brandresterna i Sjösås nya kyrka i Viås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du ögonblicket när församlingen hittar dopfunten från 1200-talet i brandresterna i Sjösås nya kyrka i Viås. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Se första besöket i Sjösås nya kyrka i Viås efter branden – dopfunten i spillror

Uppdaterad
Publicerad

Två månader efter att Sjösås nya kyrka i Viås brann ner var det dags för församlingen att själva få se ruinen. Vad hade klarat sig, och vad gick att rädda? SVT fick följa med på inventeringen i brandresterna.

Det var den 3 september som kyrkan totalförstördes i en kraftig brand. På grund av rasrisk har varken polis eller Svenska Kyrkan kunnat gå in i ruinerna efter branden – men nu var det dags.

– Det är ju ganska stökigt, det kan man ju konstatera. Det fanns ett antal ljuskronor i metall, och även en dopfunt från 1200-talet som vi tänkte försöka hitta, säger Mats Lindblad, fastighetschef på Svenska Kyrkan.

Följ jakten på artefakter i klippet ovan.

Pastoralchef Daniel Sjöö hittade resterna av några orgelpipor. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.