1999 redovisades en SCB-undersökning som genomförts på Försvarsmaktens uppdrag. Den visade på alarmerande siffror: 59 procent av de kvinnliga officerarna har någon gång varit utsatta för direkta sexuella trakasserier från chefer eller arbetskamrater.
Flera fall uppmärksammades, också av riksdag och regering. I samband med dessa tog Försvarsmakten beslut om att börja arbeta mer aktivt med värdegrunder. Det handlade inte bara om sexuella trakasserier utan också om att få en bättre stämning inom förbanden.
– Det har definitivt blivit bättre sedan jag började min militära karriär för drygt 30 år sedan, säger Patrik Ahlgren, regementschef på Göta ingenjörsregemente i Eksjö.
Kvinnligt nätverk
Nu får varje anställd gå en kurs i värdegrundsfrågor och i samband med turbulensen startades också ett kvinnligt nätverk, där frågorna kunde diskuteras.
– Vi har fortfarande haft några fall av trakasserier, då vi tvingats omplacera personen. Det har också hänt att vi fått avskeda, säger Patrik Ahlgren.
– Jag tycker att Sjöfartsnäringen kan titta på hur vi har arbetat med det och komma igång med liknande för att få bukt med problemen.
Kim Hansen och Matilda Norberg har jobbat inom försvaret i drygt ett år. De har båda gått värdegrundsutbildningen.
– Sunt förnuft borde ju råda, men det är bra att organisationen visar att man ser allvarligt på trakasserier, säger Matilda Norberg.
Stämningen annorlunda mot 2001
Hon har inte själv märkt av någon form av sexuella trakasserier. Däremot har hon hört talas om något enstaka fall.
Kim gjorde sin värnplikt 2001 och han ser skillnader på hur det var då och hur det är nu.
– Det har blivit bättre med hur man hanterar misstänkta trakasserier, men framförallt har stämningen och jargonen ändrats, säger han.