Det hävdar flera småländska hjälporganisationer som är verksamma där.
– För att få nödvändiga tillstånd, för att kunna göra sitt arbete, för att få saker att rulla, förväntas man ofta att ge en gåva under bordet, berättar Peter Toftgård på Erikshjälpen med säte i Holsbybrunn utanför Vetlanda.
Detta drabbar både hjälporganisationer och företagare från Småland och Öland som jobbar i exempelvis Rumänien där Smålandsnytt varit och träffat hjälparbetare från vår region.
Stora problem
Enligt 2012 års korruptionsindex från Transparency International kommer Rumänien på en 66:e plats i världen när det gäller förekomsten av korruption. Danmark har enligt indexet lägst korruption och kommer på förstaplats, Sverige hamnar på en fjärde placering. Många småländska hjälporganisationer hävdar att korruptionen i Rumänien, och även andra delar av Östeuropa, inte förbättrats efter EU-inträde.
Den småländska och östgötska hjälporganisationen EFI Fadder, som är verksamma i Marghita i Rumänien, bekräftar att det är stora problem med korruption. Men de säger sig själva inte vara drabbade:
– Vi satte ner foten med en gång att vi inte accepterar att behöva muta, säger Lars Gustavsson som är chef på EFI.
– Om man inte har en representation på plats, utan att det är lite kortsiktigare projekt man gör, då är risken större att man råkar ut för korruption, hävdar Lars.
Extra resurser ska säkerställa
Erikshjälpen har fått lägga mer resurser på att säkerställa att de organisationer de arbetar med inte är korrupta eller krävs på mutor.
– Vi som biståndsorganisation måste arbeta väldigt mycket med verktyg för att förhindra korruption i dag – ekonomisk uppföljning, man studerar internkontroll hos olika organisationer, externa revisorer med mera, berättar Peter Toftgård.