• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Fortsatt låga flöden i vattendrag – djur och växter hotade

Uppdaterad
Publicerad

Trots en hel del regn den senaste veckan är det fortfarande mycket låga flöden i åar och vattendrag. Och för tredje gången i sommar påminner länsstyrelsen i Kalmar om att det inte är tillåtet att ta vatten för att bevattna fält och trädgårdar.

Länsstyrelsen konstaterar att växt- och djurlivet i och omkring länets åar är fortsatt hotat.

– Många mindre vattendrag är helt torrlagda, säger enhetschef Henrik Andersson på länsstyrelsen. Där är läget akut. En del större vattendrag har vatten men väldigt små flöden, med sträckor som riskerar att bli torra.

Torkan i småland 2018

Det finns också många ställen där vattnet står still , dit det behövs nytt vatten för syresättning. Inte minst musslor kan ta skada av en sådan situation. Även havsvandrande öring är helt beroende av flöden som är tillräckligt stora för att de ska kunna nå sina lekplatser.

Låga flöden i större vattendrag

Hårdast drabbat är södra Kalmar län där vattendragen har låga till mycket låga flöden. Även de större vattendragen i länet, så som Alsterån och Emån, har mycket låga flöden.

Generellt sett är det förbjudet för alla utom de som har särskilt tillstånd att ta vatten ur vattendrag och åar. För dem med tillstånd gäller att man följer villkoren som anges i tillståndet.

När det gäller vatten från kommunalt ledningsnät är det respektive kommun som bestämmer vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet