Nolltolerans mot fotbollsvåld

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsvåldet har minskat på arenorna, men ökat på gatorna. I helgen inträffade det andra misshandelsfallet med dödlig utgång i Sverige.

– Vi har hittills sett två dödsfall för mycket i Sverige, säger supporterpolisen Patric Grönberg.

En djurgårdssupporter misshandlades till döds strax före bortamatchen mot Helsingborgs IF i söndags.

Sommaren 2002 misshandlades Tony Deogan så svårt av AIK-anhängare i Stockholm, att han dog.

Nolltolerans

– Polisen måste tillämpa nolltolerans när huliganerna inte bryr sig om lagar och regler utanför arenorna och vi måste vara tillräckligt många poliser för att kunna gripa och omhänderta de som begår brott i samband med fotbollsmatcher, säger Patric Grönberg som är supporterpolis i Kalmar.

De flesta supportrar kan polisen lugna ner genom att prata med dem, men en del går inte att påverka och måste då gripas eller omhändertas för brott mot ordningsstadgarna.

– De allra flesta supportrar sköter sig hyfsat, men en mindre klick huliganer är aggressiva och har tagit droger. Det är oftast dem vi måste omhänderta, säger Patric Grönberg.

Bra bemötande

Nyckeln till att det sällan blir bråk i samband med fotbollsmatcher i Kalmar är att klubbens egna supportrar sällan bråkar, och när hemmaklubben sköter sig och polisen har ett lugnt och bra bemötande så lugnar de flesta bråkmakare ner sig, anser Grönberg.

– Varje huligan och supporter måste själv ta ansvar och bestämma sig för att inte starta ett  slagsmål, avslutar supporterpolisen Patric Grönberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.