• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Pressbild.

Hör forskaren om framtidens boenden

Publicerad

I dag presenteras första delen av Linnéuniversitetets forskningsprojekt boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt. Hör forskaren Mathilda Tham berätta om sina visioner för framtidens bostadsmarknad.

Tillsammans har forskarna Mathilda Tham, Sara Hyltén-Cavallius och Åsa Ståhl från Linnéuniversitetet skapat olika scenarier för hur vi kan bo och tänka kring boende på nya sätt.

– I dag visar vi vår föreställning på möbelmässan i Stockholm och sedan kommer vi att turnera med den i Småland i april och bjuda in både boende och beslutsfattare, berättar Mathilda Tham.

Därefter kommer trions fynd att sammanfattas i en bok.

Har fokuserat på tre olika grupper

I projektet har man framförallt fokuserat på äldre, studenter och migranter, tre grupper som man tror stöter på extra stora problem på dagens bostadsmarknad.

– För någon som är ny på bostadsmarknaden kan det vara svårt att förstå bostadssystemet och många äldre bor större än de önskar eftersom de inte vill flytta ifrån sin vänskapskrets.

Scenarierna beskrivs av forskarna som provokationer eller diskussionsunderlag. En ung student kan till exempel flytta in hos en äldre person som bor rymligt och behöver hjälp med snöskottningen.

Behov av nya kontrakt

– Sverige har flest ensamhushåll i världen. Vi har vant oss vid att ha mycket plats, men det är inte så framtidsanpassat. Vi kan tänka oss att vi kommer bo fler tillsammans i framtiden och dela på fler saker och ha fler gemensamma utrymmen, och då behövs andra typer av kontrakt mellan människor, säger Mathilda Tham.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.