– Under de senaste två åren har jag tänkt att jag inte orkar ta tag i det här, antagligen som de flesta känner. Men när rivningslovet gick igenom kände jag att jag kommer må dåligt om jag bara låter det här glida mellan fingrarna och inte gör någonting, säger Frida Lönnberg som till vardags jobbar som fritidspedagog, och nu agerade som privatperson.
Förväntade sig överklagan
Länsstyrelsen startade snabbt en utredning efter Frida Lönnbergs ansökan, och nu ska ärendet utredas inom ramen för Kulturmiljölagen, vilket Smålänningen skrivit om tidigare. Det betyder att kommunen inte får påbörja rivningen och bygga bostäder förrän i augusti.
– I korthet så är vi ju medvetna om att de flesta beslut vi fattar kan överklagas. Nu avvaktar vi i processen och länsstyrelsens besked i frågan, skriver Gusten Mårtensson (C), Älmhults kommunalråd, i ett sms till SVT.
Ett kråkslott
Frida Lönnberg flyttade till Älmhults kommun för 18 år sedan och har sedan dess varit fascinerad av Hvita Korset och dess historia. I huset föddes till exempel Ingvar Kamprad.
– När jag flyttade hit tyckte jag stan såg väldigt tråkig ut, men så fick jag syn på det här och tyckte att det var Älmhult absolut coolaste hus. Ett helt galet kråkslott.
I Kronoberg finns i nuläget 37 byggnadsminnen. Nu väntar Frida Lönnberg på länsstyrelsens besked, ifall Hvita Korset har en chans att bli det 38:de byggnadsminnet.