Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Klas Qvarnström, ordförande Friluftsfrämjandet Växjö lokalavdelning, hur krympt budget kan påverka beredskapen. Han visar också hur man gör upp eld med hjälp av eldstål. Foto: Clary Kroon/SVT

Friluftsfrämjandet kritisk till nedskärningar – slår mot folkhälsan

Publicerad

Friluftsfrämjandet ser att nedskärningar av skötseln av naturreservat och nationalparker drabbar friluftslivets förutsättningar. De menar att det i längden kan påverka både folkhälsan och vår beredskap för kriser.

– För att folk ska lockas att komma ut i naturen, så måste naturreservaten vara i gott skick. Det måste finnas uppmärkta leder och toaletter som fungerar. Annars finns det en risk att man istället sitter hemma, säger Klas Qvarnström, ordförande Friluftsfrämjandet Växjö lokalavdelning.

Länsstyrelsernas budget för att sköta naturreservat och nationalparker har i år minskats med två tredjedelar, efter att regeringen beslutat att spara 1,5 miljarder kronor. Det betyder sämre service för naturbesökare när underhåll och tillsyn minskar.

– Jag tycker att det är allvarligt, för nedskärningarna sänder konstiga signaler om man vill stärka arbetet med folkhälsan, säger Klas Qvarnström.

Hot mot civilsamhällets beredskap

Klas Qvarnström menar också att nedskärningarna kan vara ett hot mot vår beredskap vid kris, då det är i naturen man lär sig hantera till exempel naturkatastrofer.

– Vi lär oss hur man ska hantera naturen och hur man till exempel lagar mat på öppen eld. Det är en väldigt viktig del av Sveriges krishantering. Civil beredskap är viktig både i dag och framöver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.