Den svartmunnade smörbulten härstammar från Kaspiska havet och Svarta havet, och har spridit sig till Europa via fartygstrafik. I Sverige upptäcktes den för första gången i Karlskrona 2008. Sedan dess har den främmande arten sakta men säkert etablerat sig i Östersjön och längs med de svenska kusterna.
– Man får syn på dem så fort man går ner till strandkanten här i Kalmar, säger Tobias Borger som är länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen.
”Har för dålig kunskap idag”
Länsstyrelsen i Kalmar har under de senaste åren märkt av en markant ökning av fisken genom rapporter från fiskare, senast från bland annat Bergkvara och Öland. Och uppgifterna är värdefulla i forskningssyfte, menar Tobias Borger.
– Vi behöver mer information om hur den svartmunnade smörbulten påverkar andra arter, för vi har för dålig kunskap om det i dag. Men vi kan utgå från att alla invasiva arter är negativa för våra ekosystem, även om vi inte sett effekterna av det än, säger han.
Kan också vara en resurs
Enligt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har den svartmunnade smörbulten flera av karaktärerna som gynnar en invasiv art. Den är tålig för miljöförhållanden och blir tidigt könsmogen, och kan leka upp till sex gånger under en säsong. Arten är också revirhävdande, aggressiv och större än de inhemska smörbultarna. Men fisken kan också vara en resurs för andra arter.
– Den svartmunnade smörbulten innebär en ökad födotillgång för fåglar som skrakar och skäggdoppingar, och kan vara en bytesfisk för andra fiskar. Men man kan inte säga att det är positivt att de kommit hit, även om vi ännu inte vet allt om konsekvenserna, säger Tobias Borger på länsstyrelsen.