Tim Mitros i mustfabriken Vassmolösa omringad av äpplen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För musteriarbetaren Tim Mitros är det mycket att hålla reda på. Nu kör det lilla musteriet i Vassmolösa över två ton frukt per dag. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Fruktexplosionen – musteriet i Kalmar överbelamrat med äpplen

Publicerad

Många fruktträd har i år fått stora mängder äpplen, plommon och päron. Musterierna är överbelamrade med samtal och kunder som vill göra dricka av all frukt.

– Telefonen började ringa för två veckor sedan har den glött, säger Tim Mitros musteriarbetare.

Två ton om dagen

Musteriet som ligger i Vassmolösa strax söder om Kalmar hinner inte med någon lunchpaus för dagen.

Men SVT får en intervju mitt i produktion samtidigt som en strid ström av nya kunder kommer med korgar, lådor och kassar fyllda med frukter. Framför allt rör det sig om äpplen som skall göras om till must.

– Folk kommer ju hela tiden med nya äpplen och vi vill inte att de ska bli stående här. Just nu kör vi minst två ton om dagen, säger Tim Mitros.

Aldrig haft så mycket frukt

Elsa Janet, med sin man Östen, har kört en bil fullastat med äpplen från Bergkvara, för att få dem mustade i Vassmolösa.

– Vi har aldrig haft så mycket frukt i våra små träd. Vi har 70 kg med oss idag. Men vi har också delat med oss till grannar så mycket vi kan. Sen får det bli äpplemos och resten får ruttna, säger Elsa Janet.

Träden går sönder

Musteriarbetaren Tim Mitros menar att frukflödet till musteriet varierar kraftigt från säsong till säsong men årets skörd är ovanligt stor.

Hur kommer det sig att ni får in så mycket äpplen just i år?

– Äppelträden är ju väldigt känsliga för hur våren är. Om det är varmt, kallt eller fuktigt länge till exempel. Det är det som avgör.

– Sen kommer vi nog att få se fler såna här extremår när äppelträden går sönder på grund av all tyngd från äpplena, säger Tim Mitros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.