”Jag tänker på mig själv” av Marianne Lindberg de Geer Foto: SVT

Fyra offentliga konstverk som skapat rabalder

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Växjö kommun började satsa på offentlig konst för tio år sedan har det varit fyra stora konstbråk som uppmärksammats mycket i media.

”Jag tänker på mig själv” av Marianne Lindberg de Geer (2006)

För tio år sedan när Marianne Lindberg de Geers bronskvinnor ”Jag tänker på mig själv” sattes upp utanför konsthallen i Växjö växte missnöjet så pass att statyerna förstördes. De sågades bokstavligen vid fotknölarna. När statyerna ställdes tillbaka efter lagning fick de övervakas med kameror.

”Spegelboll

”Spegelbollen” av Inges Idee Foto: SVT

en” av Inges Idee (2010)

När spegelbollen skulle placeras i Växjösjön 2010 tycket många att den förstörde den vackra naturen kring sjön och en debatt blossade upp. Det trots att konstverket redan vunnit omröstningen för Växjö Art Site etapp 2, där allmänheten fick rösta.

Staty av Hans Ru

Förlaga till staty efter Hans Runessons berömda fotografi.

nessons fotografi.  Susanna Arwin (2106)

Även planerna på att uppföra statyn av tanten med väskan vållade stor debatt. Länge diskuterades det flitigt kring en staty av Hans Runessons berömda fotografi där en tant slår en nazist med sin handväska. Men till slut beslutade kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott att det inte skulle bli någon staty i Växjö. Det ledde i sin tur till protester runt om i landet där andra statyer kläddes med handväskor.

”Pissed Elin” av S

”Pissed Elin” av Sara Möller.

ara Möller (2016)

Den senaste konstdebatten i Växjö har handlat om Sara Möllers staty Pissed Elin som skulle ha invigts den 12 november. Men efter att Elin Wägners avlägsna släktingar vill stoppa statyn har nu invigningen skjutits på framtiden. Även det verket har vunnit en omröstning där allmänheten kunnat rösta.

I bildspelet högst upp i artikeln hittar du fler av Växjös konstverk, nedan kan du rösta på din favorit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.