Fyrverkeri orsakade kalabalik för hundratals djur

Uppdaterad
Publicerad

Det blev full kalabalik med hundratals livrädda kor och skenande hästar när en skola startade ett fyrverkeri nära flera djurhagar.

Det var strax före elva på onsdagkvällen som Fagrabäckskolans föräldraförening avslutade skolavslutningsfesten med ett fyrverkeri vid Sankt Sigfrids folkhögskola i utkanten av Växjö.

Effekten blev enorm, framför allt för djuren i hagarna omkring Kronobergs kungsgård i Växjö.

Livrädda djur

– Här var full kalabalik. Hästarna blev helt tokiga, de sprang i fullt sken ut i allén innan vi fick tag i dem, säger Viveka Fransson, som äger Kronobergs kungsgård.  

– Fyra hästar flydde rakt igenom ett staket, forcerade en järngrind och spräckte en staketstolpe. Minst en häst skadades i tumultet och även korna blev mycket uppskrämda, säger hon.

Polistillstånd fanns

Föräldraföreningen hade ett polistillstånd utfärdat för fyrverkeriet. I det tillståndet står att alla närliggande grannar ska kontaktas om ett större fyrverkeri ska skjutas upp, och det har enligt Viveka Franzén inte gjorts.

Pär Wik är ordförande i Fagrabäckskolans föräldraförening. Han vill inte kommentera händelsen, men säger ändå så här:

– Vi sponsrade ett normalstort fyrverkeri till avslutningsfesten. Men själva festen arrangerades av Fagrabäckskolan.

Borde informerat

Eleverna har haft avslutningsfest vid folkhögskolan i flera år, utan att det uppstått några problem. Fyrverkeriet var en nyhet för i år.

– Det som stör oss allra mest är att föräldraföreningen på skolan inte informerat oss närboende om fyrverkeriet. Då hade vi kunnat ta in alla djur i förväg, säger Viveka Franzén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.