• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör livräddaren, Tord Thuresson, berätta om varför det är viktigt med bevakning på stränderna. Foto: SVT

Gotländska livräddaren: ”Behövs definitivt på Öland”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige bevakas sjutton stränder av livräddare. Men på turistön Öland, som under flera års tid har kryllat av badgäster, finns ingen bevakad strand.

– Jag tycker att Öland definitivt behöver livräddare, säger Tord Thuresson, bevakningschef på Tofta livräddningsstation på Gotland.

Öland är välbevakat av Sjöräddningssällskapet, som har flera stationer på både ön och fastlandet, men Tord Thuresson tycker ändå att det är viktigt att ha livräddare på plats på stranden.

– Har vi ett drunkningsfall här på Tofta, börjar vi jobba inom 30 sekunder. Vi köper tiden och vi agerar snabbt, säger han.

Livräddarna har ”polis-effekt”

Enligt Tord Thuresson har livräddarnas närvaro på Tofta strand på Gotland minskat skade- och tillbudsstatistiken.

– Man tänker till när man ser oss. Det blir lite som när man ser polisen att ”oj, har jag bältet på mig?”.

Samverkan för att lyckas

För att lyckas bemanna stränderna med livräddare krävs en samverkan mellan flera olika aktörer, förklarar Tord Thuresson. 

– När det gäller stränderna finns det ofta många intressenter: vägföreningar, samfällighetsföreningar, restauranger och kommuner. Man behöver verkligen gå ihop och analysera vad det är man behöver för något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.