Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grävmaskinisten Johan Svensson har vid tidigare tillfälle grävt av en kabel, där han såg en stark ljusblixt, något som kan innebära livsfara för personer intill. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Grävmaskinisten i Växjö om att gräva av elkablar: ”Obehagligt när det smäller till”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att en elkabel med hög spänning grävs av ökar även risken för olyckor. Arbetsmiljöverket har sett att antalet anmälningar ökat gällande de här fallen. Grävmaskinisten Johan Svensson i Växjö har själv råkat ut för en sådan incident.

– Det är alltid obehagligt när det smäller till, det blir som en ljusblixt mellan skopan och kabeln.

Är du rädd för att mista livet?

– Nej, det är jag inte, säger Johan Svensson.

Höga reparationskostnader

Företaget Eon har sett ökade kostnader för elkablar som grävs av i deras elnät. Under förra året landade den sammanlagda notan för reparationskostnaderna på drygt 80 miljoner kronor.

Elnätsbolagen har ett stort ansvar för sina elkablar. Samtidigt försöker de hitta vägar att bromsa antalet incidenter som företaget anser begås av oseriösa aktörer på marknaden.

Fler anmälningar till Arbetsmiljöverket

Ett sätt har varit att skicka in anmälningar till Arbetsmiljöverket eftersom personer kan skada sig i samband med arbetet.

– Vi har sett en ökning av det här tipsen under de senaste åren, men frågan är komplex med flera aktörer inblandade. Vi som myndighet fokuserar på hur ett företag hanterar sitt arbetsmiljöarbete, där kanske vi inte kommer åt grundproblematiken att kablar grävs av, säger Ulrika Scholander, enhetschef på avdelningen för inspektion på Arbetsmiljöverket.

Parter möts i höst

Under förra hösten samlades olika elnätsbolag tillsammans med Arbetsmiljöverket, Elsäkerhetsverket samt Post- och telestyrelsen som driver gratistjänsten Ledningskollen.

Syftet var att lyfta och diskutera problematiken där höga reparationskostnader slår mot elnätsbolagen.

– Några direkta arbetshypoteser eller något konkret sätt att motverka avgrävda elkablar kom mötesdeltagarna inte fram till. Däremot ska ytterligare en träff hållas nu till hösten för att se om det går att hitta en tänkbar lösning, säger Tomas Åberg, elinspektör, Elsäkerhetsverket.

I spelaren ovanför kan du höra grävmaskinisten Johan Svensson berätta hur han agerade när en kabel grävdes av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.