Birgit Linderoth är legitimerad barnmorska och driver sedan 2009 ett eget företag under namnet Gröna barnmorskan. Där föreläser hon om hormonfria preventivmetoder och säljer bland annat hormonfria pessar.
– Jag jobbar mycket med ungdomar och föreläser, och det jag ofta får höra är ”varför är det ingen som talat om det här för oss förut?”. Var i landet man än är så hör man att de enda hormonfria alternativen som ges av barnmorskorna är kondom eller kopparspiral. Men det finns så många fler, säger hon.
Vill informera om alternativen
För henne har det blivit som ett kall i livet: Att informera kvinnor så att de lär känna sin kropp och sin menscykel. Hon kallar det fertilitetsförståelse.
– När en följer sin naturliga cykel så varierar måendet, man känner sig till exempel mer intellektuellt på topp i början av menscykeln, man känner sig mer attraktiv och har mer sexuell lust kring ägglossningen. Med p-piller så slås allt detta ut. Man blir låtsasgravid. Det är viktigt att alla känner till det, säger Birgit Linderoth.
Rekommenderar inte av Läkemedelsverket
P-appar och p-datorer finns inte med i Läkemedelsverkets rekommendationer för preventivmedel, som uppdaterades senast 2014. Sedan förra året granskar Läkemedelsverket dessutom flera olika p-appar och datorer, för att se om det finns tillräckligt med kliniska studier för att kunna marknadsföra dem för preventivmedel.
Att både Läkemedelsverket och barnmorskor är kritiska mot att apparna marknadsförs som preventivmedel beskriver Birgit Linderoth som ”tjafs”.
– Jag tycker inte att det spelar någon roll vad man kallar det för. Vi kan prata mycket och länge om vad man ska kalla saker för. Själv tycker jag att vi ska kalla p-piller för vad det är, syntethormonella preventivläkemedel.
”Alla ska sprida saklig information”
Birgit Linderoth påpekar att hon inte propagerar mot p-piller, men hon vill att kvinnor ska förstå att hormonfria alternativ finns och att de fungerar.
– Jag förordar ingenting. Men alla har ett ansvar för att sprida saklig information. Det gör man inte genom att att säga att p-piller är jättebra. Det finns risker, och patienter ska kunna göra ett eget informerat val, och inte behöva bli avrådda på grund av personliga åsikter hos sjukvårdspersonal, säger hon.
Hon märker också av att allt fler söker sig till hormonfria preventivmedel.
– För mig är det helt uppenbart att det är ett ökat intresse och att det har kommit upp på agendan. Jag tror det finns en rädsla bland gynekologer och barnmorskor för det nya. Man känner sig trygg med p-piller, medan fertilitetsförståelse känns okänt och jobbigt, säger Birgit Linderoth.