Tvådelad bild. Vänster: närbild av en teknisk manick i händer. Höger: två personer håller manicken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henning Lindeberg och Erik Apelqvist, som går sista året på Västerviks gymnasium, visar hur uppfinningen fungerar. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Gymnasieelevernas UF-uppfinning ska skydda mot telefonbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieeleverna Henning Lindeberg och Erik Apelqvist ville hitta en lösning på ett växande problem som en del av sitt UF-företag. Nu har de uppfunnit en apparat som skyddar mot telefonbedrägerier.

Apparaten är en liten minidator som lyssnar i realtid på telefonsamtal och identifierar ord och begrepp. Om den hör ord som ofta används i bedrägerisamtal så varnar den användaren med små larm under samtalet.

– Det känns bra, jag tror att vi är först med det här. Jag har inte sett någon annan göra det, säger Erik Apelqvist.

Se hur apparaten fungerar i klippet ovan.

Egen familj utsatt

Idén kom när Erik Apelqvist och Henning Lindeberg, som går sista året på Västerviks gymnasium, såg sina anhöriga utsatts för bedrägeriförsök via telefonen.

– Både min mormor och mina farföräldrar har blivit utsatta flera gånger. När man ser att ens egen familj blir utsatt, då kände vi att vi måste göra något åt det, säger Henning Lindeberg.

Just nu testas olika prototyper. Tanken är att de ska ha en färdig produkt till sommaren när de tar studenten.

Se Eriks morfar Lasse testa apparaten i klippet nedan.

Två personer sitter i en soffa i ett vardagsrum, där väggarna är prydda med flera inramade konstverk. Personerna har avslappnade, informella kläder och en av dem håller en fjärrkontroll. I bakgrunden syns några växter och ett litet träbord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan testar Eriks morfar den lilla apparaten, och avslutar sedan samtalet. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.