Etableringstid är två år. Sedan pandemin började halkar fler efter med språket, för att man inte får träffa någon. Hör mer i klippet hur Abdalmalek Ebrahim Rajjob drabbas. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Abdalmalek måste klara SFI-kurserna inom två månader – har ingen att prata svenska med

Publicerad

Distansundervisningen under pandemin har ställt till problem för många SFI-elever. En av dem är Abdalmalek Ebrahim Rajjob som brottas med svenska språket. Han halkar efter med betygen, vilket påverkar hela hans karriär.

Abdalmalek Ebrahim Rajjob har jobbat som svetsare i hemlandet Syrien. Det är hans drömjobb som han vill fortsätta jobba med även i Sverige. Men sedan pandemin började och distansundervisning blev aktuell har han svårt att hänga med i lektionerna. Extra svårt är det att träna på att tala svenska när han inte får träffa någon på grund av restriktionerna.

– Hemma har jag ingen att prata svenska med och det är svårt att förstå alla ord, säger 31-årige Abdalmalek Ebrahim Rajjob som läser SFI på Axel Weüdelskolan i Kalmar och bor tillsammans med sin syster och mor.

Etableringstid

Som nyanländ invandrare har man två års etableringstid efter att man fått uppehållstillstånd. Under tiden ska man hinna läsa klart SFI-kurserna och samhällsorintering.

SFI (Svenska för invandrare) består av fyra kurser från A-D. I kursen samhällsorintering lär man sig om hur det svenska samhället fungerar. När etableringstiden är över hamnar man hos Arbetsförmedlingen för nya insatser.

Hans drömjobb

För att kunna utbilda sig till svetsare behöver Abdalmalek Ebrahim Rajjob få godkänt på SFI-kurserna. Men just nu har han bara två månader kvar av sin etableringstid för att klara av både kurs C och D. En viktig del av betygen är att kunna tala svenska språket i den utsträckning som kursen kräver.

Tror du att du klarar av proven under två månader?

– Jag försöker bli godkänd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.