Fredrik Sandgren är en av alla dem som valt att satsa på solceller. Hans anläggningen, som kostat 470 000 kronor, minus ett bidrag från staten på 130 000 kronor, har gjort att familjen nu är nästan helt självförsörjande på el. Med dagens elpriser räknar han med att anläggningen ska vara helt betald efter sju år.
Fredrik Sandgren tänker mycket på att minska sina utsläpp av växthusgaser, men primärt var det inte därför han satsade.
– Jag och min fru är vanliga arbetare, vi måste se till våra utgifter och sedan att det blir ett plus för miljön är jätteroligt.
Finns bidrag att söka
I dag kan den som funderar på att investera i en anläggning söka ett speciellt solcellsbidrag på 30 procent av kostnaden för hela anläggningen. Pengar som i vissa fall kan ta upp mot ett och ett halvt år att få. Johan Lindahl från Svensk Solenergi vill ha ett annat och mycket enklare system.
– Vi skulle gärna se att vi går över till ett mer rot-liknande stöd för privatpersoner. Det finns fortfarande saker att göra för att underlätta, säger Johan Lindahl.
Finns en begränsning i systemet
De flesta som installerar solceller är så kallade mikroproducenter. Som mikroproducent får man 60 öre i skattereduktion för varje kilowatt som anläggningen producerar. Skattereduktionen beräknas på den förbrukning av el som hushållet har. Så en större anläggning som producerar mer el är inte lönsam. En konstig regel, tycker Fredrik Sandgren.
– Jag skulle vilja se att reglerna ändras så att det blir lönsamt. Jag skulle i så fall fylla hela mitt stalltak med solceller, säger han.