Sensation krävs för att Alstermolaget ska nå Handbollsligan

Publicerad

Amo handboll i Alstermo kan kvala sig upp från allsvenskan till den högsta ligan i handboll. I bäst av 5 matcher ställs man mot HK Aranäs och ställningen just nu är 2-0 till Aranäs.

Den första matchen mot Aranäs slutade med förlust, 26-28, och det blev förlust även i den andra matchen, 31-33. Nu måste Amo handboll vinna samtliga tre återstående matcher för att nå Handbollsligan.

Tomas Lundberg, lagcoach för Amo handboll, har varit verksam i klubben sedan 80-talet och han menar att det skulle betyda mycket för både Alstermo och Uppvidinge kommun om laget lyckas.

– Skulle vi gå upp i ligan så är det en av de största idrottssensationerna i Småland. Det skulle betyda väldigt mycket för Alstermo och kommunen.

Kvalat fyra gånger tidigare

Klubben har kvalat fyra gånger tidigare och under 2020 blev kvalet inställt till följd av pandemin, men aldrig tidigare har de lyckats ta sig upp till högsta ligan. Tomas Lundberg tror dock att de kommer lyckas denna gång, på grund av andra förutsättningar.

– De spelarna som är här nu är jätteprofessionella och är här för sin egen utveckling. Det är många unga spelare som vill bli bättre och det är många äldre som är bra och vill avsluta på ett snyggt sätt. Vi har även en organisation som fungerar mycket bättre än vad det tidigare gjort.

Högsta ligan var målet

Anders Forsell Schefvert flyttade från Göteborg till Alstermo 2021 för att på lån spela för Amo. Han har en bakgrund inom handbollsklubben IK Sävehof och menar att högsta ligan var målet med bytet.

– Det hade varit otroligt kul att få komma upp i högsta ligan. Jag hade det som mål när jag kom hit. Både att få spela i allsvenskan och att ta upp Amo, säger spelaren Anders Forsell Schefvert.

Tredje matchen spelas på fredag, klockan 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.