En dykare står i vatten med händerna fyllda med kamslinga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två dykare från Linneuniversitetet dyker längst kanterna på Alsterån för att hitta kamslingan. Foto: Gry Nanker/SVT

Här dyker hon efter invasiva arten kamslinga i Alsterån

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva arten kamslinga som hittats i Alsterån i Mönsterås kommun rycks nu upp av dykare. Åtgärden är en av flera som länsstyrelsen i Kalmar har gjort under 2024.

I slutet av 2023 hittades den invasiva arten kamslinga i Alserån i Blomstermåla. Kamslingan är invasiv då den trycker undan andra växtarter och kan ställa till det för båtägare.

– Vi rycker upp allt vi hittar och har även försökt kväva den där den tryckt ut andra arter helt. Det är väldigt svårt att få bort den eftersom det är en invasiv art, så det blir nästan ett evighetsarbete, säger Theo Friström vattenhandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

Drömscenariot enligt Theo Friström är att få bort kamslingan helt från Alsterån men då det är en art som växer snabbt och mycket är det högst osannolikt.

Använder dykare

För att se vart kamslingan sitter har länsstyrelsen två dykare som lokaliserar och rycker upp kamslingan som sitter på botten. Dykaren Susanna Fredriksson Bredberg har i två dagar tillbringat flera timmar i Alsterån.

– Det finns partier med mycket kamslinga fortfarande men både igår och idag har vi varit på platser som vi tidigare har åtgärdat där finns det inte mycket kvar, säger Susanna Fredriksson Bredberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.