Mohammad Resai hittade en egen fadderfamilj för att kunna gå klart skolan i Växjö Foto: Jan-Eric Lundberg

Mohammad hittade eget boende för att klara skolan

Publicerad

Det behövs fler fadderhem i Växjö i samband med att ett av de större asylboendena avvecklas. Afghanske Mohammad Resai riskerade att tvingas flytta från sin skola och sina vänner i kommunen, men har nu fått ett fadderhem hos familjen Lindahl.

I samband med att asylboendet vid Butapalats i Växjö avvecklas den sista februari, behöver flera ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år lämna sin skola och sina vänner. Migrationsverket erbjuder platser utanför kommunen, och vill ungdomarna stanna kvar behöver de hitta ett boende själva.

Växjö kommun sade strax innan jul att man ska försöka hitta en lösning för att hjälpa ungdomar som fyllt 18 att stanna och gå klart skolan. Regeringen har också delat ut pengar till kommunerna, i Växjös fall 1.494 432 kronor, för att hjälpa ungdomar att stanna. Men hur pengarna ska delas ut vet man fortfarande inte.

Bostäder för ensamkommande

Letade själv efter boende

18-årige Mohammad Resai från Afghanistan kom för två år sedan ensam till Sverige från Iran, där hans familj bor kvar. När han fick veta att Butapalats skulle stänga, började han höra sig för efter ett alternativt boende.

– Man kan inte klara skolan när man hela tiden måste flytta. Därför gick jag till ett språkcafé och berättade för alla jag känner om min situation och att jag ville hitta en familj att bo hos, säger han.

Genom Equmeniakyrkan i Växjö fick Mohammad kontakt med Gunlög och Jan-Åke Lindahl som ville hjälpa till ideellt. Där har han nu bott i tre månader, och kan vara kvar så länge han behöver. I framtiden kan familjen Lindahl komma att få ersättning ur pengarna från regeringen, men i nuläget får de ingenting.

”Här finns personer som tänker på mig”

I väntan på svar på sin första överklagan av Migrationsverkets utvisningsbeslut, läser Mohammad språkintroduktionsprogrammet på Kungsmadsskolan och får hjälp av sina fadderföräldrar med läxor och att känna sig som en familjemedlem.

– Här finns personer som tänker på mig, de undrar var jag är och vad jag gör, säger Mohammad.

Nämnden för arbete och välfärd i Växjö ska den 7 februari fatta beslut om fördelningen av de 1.494 432 kronor som regeringen ger kommunen för att ensamkommande över 18 år ska kunna stanna i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostäder för ensamkommande

Mer i ämnet