På Växjö ridklubb är man i stort behov av finansiellt stöd från kommunen för att få det att gå runt. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Här håller ridskolan på att rasa: ”Jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

När man går upp för trappan i höskullen gäller det att vara uppmärksam. Här på Växjö ridklubb har man till slut fått spärra av stora delar av anläggningen. Det är för dåligt skick helt enkelt.

I flera år har Växjö ridklubb varit i stort behov av finansiellt stöd från kommunen. Men det stöd ridklubben fått har varit långt från tillräcklig.

– Det är jättetråkigt att det är så undermåligt när det gäller anläggningen. Det finns jättemycket att önska, säger Towe Lindqwister, ordförande i Växjö ridklubb.

Bland annat håller golv på att falla samman, ventilation fungerar inte, vattnet fryser på vintern och boxväggar är ruttna.

– Allting är så ruttet. När hästar sitter fast i spiltor och rycker till lite bakåt så släpper allting och hästarna blir lösa. Det är ju varken bra för hästar eller människor.

”Ridsporten eftersatt i många år”

Flera av ridklubbarna äger anläggningarna själva och har varit i behov av stöd från kommunen under flera år.

– Det är ett jättestort problem. Ridsporten har varit eftersatt i väldigt många år och nu blir det väldigt tydligt i vår nya utredning vi gjort. Det visar sig att vi behöver 47 miljoner kronor i investeringar till alla klubbarna i Växjö för att komma upp till ett normalläge, säger Eva Johansson (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden Växjö kommun.

Den finansiella lösningen väntas komma under 2017 menar Eva Johansson.

– Vi måste lösa det på något sätt. Flera behöver låna pengar från kommunen så vi ska behandla det här.

Nina Fyrman jobbar heltid på Växjö ridklubb och rädd för att både hästar och elever kan skada sig på grund av dålig arbetsmiljö. Foto: SVT

”Hästar och elever kan skada sig”

På Växjö ridklubb jobbar Nina Fyrman på heltid och hon känner sig inte säker i arbetsmiljön.

– Det är en säkerhetsrisk när det blir så slitet. Både hästar och elever kan skada sig.

Vad hoppas du ska förändras?

– Allt, höll jag på att säga. Nä, men det måste bli en mycket bättre standard på hela anläggningen. Vi ska kunna ha hela utrymmen, vattnet ska bli varmt och inte frysa på vintern, säger Fyrman.

Towe Lindqwister upplever att ridsporten kan ha bortprioriterats eftersom det främst handlar om tjejer. Hon hoppas på en förändring på det finansiella planet och att de inte ska behöva lägga ner ridskolan.

– Ridsporten är ju Sveriges näst största sport. Vi har jättemånga människor som tillbringar stor del av sin fritid här varje vecka och det är en oerhört värdefull stund för många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.