Här hjälps funktionsnedsatta till jobb

Publicerad

Flera personer har under Funkisförmedlingens första år fått arbetsträning och jobb. Nu går projektet in i nästa fas.

Sedan ett år tillbaka drivs projektet Funkisförmedlingen i Växjö under nätverket SIP:s paraply. Det är en arbetsförmedling för personer med funktionsnedsättning.

– Vi ser ett tydligt behov av att fler aktörer jobbar med arbetsmarknadsfrågor i samhället. Den ideella sektorn kan göra mycket som ett komplement till Arbetsförmedlingen, säger projektledaren Sofie Sjöstrand.

– Arbetsgivare är i regel positiva till att anställa någon med en funktionsnedsättning, men drar sig lite. Man vet kanske inte om att Arbetsförmedlingen kan kompensera kostnader för hjälpmedel, och att man kan få anställningsstöd, säger Stefan Johansson, även han projektledare för Funkibator.

Vad kan ni göra konkret som Arbetsförmedlingen inte kan?

– Det kan vara ett coachande stöd. Att vi hjälper till att hitta en praktikplats. Man kan titta på att skapa nya sorters jobb – sociala affärsidéer till exempel, säger Sofie Sjöstrand.

Under det första året har 20-30 personer fått hjälp av Funkisförmedlingen. Nu går projektet in i nästa fas och verksamheten öppnas upp för fler. Framöver ska Funkisförmedlingen ta emot uppemot 200 personer per år.

Tar lång tid att få diagnos

Sofie Sjöstrand känner igen den situation som Somayeh befinner sig i.

– Det är många som befinner sig i ett stort utanförskap, och har varit arbetslösa väldigt länge. Det börjar bli bättre, men det finns fortfarande fördomar och diskriminering till exempel. Det är svårt att säga i det här fallet vad det beror på, säger hon.

Vad skulle ditt råd vara till henne?

– Kanske höra av sig till oss, se om vi kan hjälpa till med något annat typ av stöd, som Arbetsförmedlingen inte kunnat ge.

Ett problem är att det ofta tar lång tid att få en diagnos.

– Har man inte fått det så är det svårare att få hjälp. Och det tar väldigt lång tid. Vägen från utredning till en diagnos och att få det stöd man har rätt till kan ta flera år, säger Sofie Sjöstrand.

Projektet Funkisförmedlingen löper över tre år, men Sofie Sjöstrand tror att det kommer bli permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.