I Mönsterås och Högsby har det länge varit svårt att hitta deltidsbrandmän och i Högsby är just nu två tjänster vakanta. Men nu hoppas räddningschefen Ingemar Idh på hjälp från kommunen genom så kallade kombitjänster, där kommunanställda kan kombinera sitt yrke med att också vara deltidsbrandman.
– Det blir tuffare och tuffare och vi måste få igång det här, säger Ingemar Idh räddningschef i Mönsterås och Högsby.
Tanken är att kommunen i samband med rekrytering av personal till olika verksamheter också ska fråga om personen skulle vilja jobba inom räddningstjänsten också.
Men att arbeta inom räddningstjänsten kräver att personen är i god fysisk form?
– Vi tror på dagens utveckling där folk tränar mer. Och att jobb inom deltidsräddningstjänsten gör att man får utvecklas med nya arbetsområden, nya arbetskamrater och att få vara del av samhällets skyddsverksamhet, säger Ingemar Idh.
Testa sig fram
Kommunalrådet Roland Åkesson (C) i Mönsterås säger att en kombitjänst kommer att fungera ungefär så som det är att vara deltidsbrandman i dag. När personen är på sitt ordinarie jobb och larmet går, måste personen fara iväg på larmet och lämnar då över till någon annan, oavsett vilken verksamhet personen jobbar i.
– Inom hemtjänsten måste man snabbt sätta in någon annan, men här måste vi testa oss fram, säger Roland Åkesson.
Positiv respons
Roland Åkesson säger att den respons han hittills fått på förslaget har varit positiv då det anses vara en möjlighet att få utvecklas, bredda sina kunskaper, lära sig om förebyggande olycksarbete, sjukvårdsutbildning, fysträning, och så vidare.
– De personer jag har pratat med har varit positva. Vi har 1100 anställda i Mönsterås kommun och målsättningen är att en högre andel av personalen ska kunna delta i räddningstjänsten. För att lösa dagtidsorganisationen inom räddningstjänsten så måste kommunen vara med och ta ett större ansvar för personalrekryteringen till räddningstjänsten, säger Roland Åkesson.