Arbetsförmedlingen berättade idag vilka kontor i landet som kommer att läggas ned. Foto: SVT

Här är orterna där Arbetsförmedlingen lägger ner i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Tio orter i Kalmar– och Kronobergs län kommer att förlora sina kontor när Arbetsförmedlingen lägger ner. Det står klart efter att verket presenterat sina nedläggningsplaner under torsdagen.

Nybro, Färjestaden, Emmaboda, Alvesta, Lessebo, Markaryd och Borgholm finns bland de orter där kontoren föreslås läggas ner.

Samtidigt står det klart att Västervik, Oskarshamn, Hultsfred, Kalmar, Älmhult, Växjö och Ljungby kommer att har kvar sina kontor.

Arbetsförmedlingen ska sammanlagt stänga 132 kontor landet runt. I dag presenteras listan över vilka orter som drabbas. Servicen till arbetssökande ska i stället ske allt mer via nätet.

– Det blir som att betala räkningar, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.

Stänger ner mer än hälften av kontoren

Det är främst mindre kontor i små eller medelstora städer som stängs i Arbetsförmedlingens stora besparingsprogram, som är en följd av den M+KD-budget som riksdagen antog i december. 4 500 anställda ska bort, meddelade AF i januari.

– Många små kontor har ganska få arbetssökande, påpekar Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Gallringen som nu görs innebär att myndigheten stänger mer än hälften av de 242 kontor som i dag har öppet för allmänheten. Urvalet har till stor del gjorts med tanke på tillgänglighet.

– En princip är att finnas i knutpunkter. Det ska vara enkelt att resa till de kontor vi behåller. Vi har tittat var det finns resecentra eller shoppingstråk där människor är vana att röra sig, säger Sjöberg.

KONTOR SOM FÖRSVINNER

I Kalmar län och Kronobergs län läggs följande av Arbetsförmedlingens kontor ner.

Kronobergs län: Markaryd, Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge.

Kalmar län: Borgholm, Emmaboda, Mönsterås, Färjestaden och Nybro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.