Personer i en kyrka samverkar kring en vit skulptur som föreställer en sittande figur. Bakgrunden visar kyrkans inredning med höga pelare och belysning som skapar en stillsam atmosfär. I närheten syns ljus som är tända i en hållare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulpturen är en modern variant av Michelangelos ”Pietá” – och placeras nu i samma del av Kalmar domkyrka som originalstatyn står i Peterskyrkan i Rom. Hör kyrkoherden och konstnären Susanna Arwin berätta om konstverket – i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Här lyfts skulpturen ”Din mamma” in i Kalmar domkyrka

Publicerad

Efter knivmordet i Norrliden 2023 väcktes en tanke hos en lokal gallerist att få skulpturen ”Din mamma” till Kalmar. Ett år senare, och efter en stor donation från en lokal konstförening, är den nu på plats i Kalmar domkyrka – som en påminnelse om empati för offer och anhöriga i gängkrigen.

– ”Din mamma” används i de här sammanhangen både positivt och negativt, mammorna är väldigt viktiga för de här grabbarna och är väldigt heliga för många, säger Susanna Arwin, konstnären bakom skulpturen, som föreställer en mamma som håller sin tonåriga döda son i famnen.

Idé av Mikael Wiehe

Hennes kontroversiella skulptur av ”väsktanten” uppmärksammades stort 2015 när Växjö kommun sa nej till att placera det i staden. Och lite på samma sätt höll det på att bli med ”Din mamma”.

Initiativet till verket kom ursprungligen från musikern Mikael Wiehe, och planen var en stor bronsstaty i Jesusparken i Malmö för att manifestera mot rasism och gängvåld.

Men efter diskussioner tackade till slut Malmö stad nej, och ett annat konstverk sattes upp istället.

Att skulpturen hamnade till Kalmar berodde på att Susanna Arwin ställde ut hos en gallerist i staden som lyckades engagera både en lokal konstförening och Kalmar domkyrkoförsamling i projektet.

”Haft en period av mycket våld”

Efter ett år av tillståndssökande är den nu på plats.

– Vi har haft en period av mycket våld och död här i Kalmar som skakat om staden. Att då kunna ta in vår tids verklighet och låta den bli ett avtryck i domkyrkan inom ramen för ett tidlöst motiv känns väldigt roligt, och fint, säger Gustav Lundborg, kyrkoherde i Kalmar domkyrkoförsamling.

Skulpturen invigs lördagen den 5 oktober i Kalmar domkyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.