Havsmiljö: Här tar forskarna prover på Östersjön för 341 gången

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har forskare inom kunskapsmiljö vatten på Linnéuniversitetet i Kalmar tagit prover på Östersjön. SVT Nyheter Småland fick i december följa med ut på havet under den 341 provtagningen.

Provtagningsstationen LMO, Linnaeus mikrobiella observatorium, ligger elva kilometer utanför Kårehamn på nordöstra Öland. Vid stationen tas bland annat vattenprover för att undersöka mikroorganismer som bakterier, växtplankton och djurplankton.

Forskarna registrerar också vattentemperatur, djup och salinitet (salthalt). Syftet är att lära sig mer om ekosystemet och hur Östersjön mår.

– Det är först när vi förstår hur ekosystemen fungerar som vi kan rikta in åtgärder för att förbättra miljön, säger Hanna Farnelid docent i mikrobiologi vid Linnéuniversitetet.

Provtagning året runt

Sedan 2011 har man tagit prover på Östersjön minst varannan vecka. Hanna Farnelid förklarar att det är betydelsefullt för henne och kollegorna att kunna provta året runt. Hon berättar att det är samarbetet med energiföretaget RWE som gör att de kan ta sig ut till provtagningsstationen under vintern. 

De får skjuts ut med samma båt som tar med personalen som arbetar ute i Kårehamns vindkraftspark.

– Att vi kan åka ut kontinuerligt under längre tid gör att vi får förståelse för hur vattenmiljön förändras under året. 

I klippet ser du Hanna Farnelid och doktorand Kristofer Bergström ta prover på Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.