I början av 2000-talet försvann både lanthandel, skola och äldreboende från Häradsbäck i Älmhults kommun. Men 2020 ser det annorlunda ut. Nu finns här en mötesplats med handelsbod, ett café, bibliotek och en aktivitetspark. Och flera familjer har valt att flytta till orten.
Malin Tillman är professor på Linnéuniversitetet och har i sitt forskningsprojekt ”Entreprenörskap för socio-ekologisk omställning på landsbygden” valt Häradsbäck som ett exempel där ett tydligt entreprenörskap har vänt utvecklingen och fått befolkningsminskningen att stanna av.
– Många glesbygder har brottats med en minskande befolkning och måste hitta ett sätt att hantera det. Och så finns det samhällen som Häradsbäck där man har fått igång service och verksamheter som lockar hit människor, säger Malin Tillman.
Viktigt med bra service
Enligt Malin Tillman är bra service på en ort en viktig förutsättning för att få igång entrprenörskap och företagande.
– Att det finns bostäder och att det finns lanthandel, bensinmack och annan samhällsservice. Det är oerhört viktigt för ett hållbart entreprenörskap.
I klippet ovan kan du höra Malin Tillman berätta mer om forskningen och vad som är viktigt för att vända utvecklingen i små orter som Häradsbäck.
Befolkningsstatistiken i Häradsbäck 1990-2015
Statistiska Centralbyrån (SCB) ger ut statistik gällande befolkningen vart femte år. I Häradsbäck redovisar vi här gällande statistik för åren 1990 och fram till år 2015. Nyaste siffrorna för år 2020 kommer först i början av 2021.
1990 – 223 personer
1995 – 208 personer
2000 – 181 personer
2005 – 173 personer
2010 – 179 personer
2015 – 155 personer
Källa: SCB Kartsök
Forskningsprojektet
Syftet med projektet är att beskriva och analysera entreprenörskap på landsbygden som vill bidra till förändrade förutsättningar.
Malin Tillman har intervjuvat olika personer som bor i Häradsbäck och tittat på det kollektiva projektet ”Mötesplats Häradsbäck” som bildades 2018 och där en butik och ett café har startats, och vad det har betytt för bygdens utveckling.