Västervikspolitikern Akko Karlsson (MP), har suttit med i utredningens expertgrupp.
– Jag vill på inget sätt förringa hästnäringen, men står man för 20 procent av näringsläckaget, så måste man hitta metoder att åtgärda det, säger hon.
Utredningen ser behov av nya regler för att nå bra resultat när det gäller hästgödselhanteringen och de föreslår att Jordbruksverket ska titta närmare på det.
– Hästar har gått lite under radarn och inte räknats till själva jordbruksnäringen, men de drygt 350 000 hästarna producerar 2,9 miljoner ton träck och urin varje år. Vi måste hitta sätt att ta hand om det, för vi ser att det läcker mycket från de upptrampade markerna, säger Akko Karlsson (MP).
Flera förslag upprör hästägare
I en bilaga i utredningen finns också flera förslag på hur näringsbelastningen från hästar skulle kunna minskas och det har upprört hästnäringen.
Förslagen handlar bland annat om att man inte skulle få ha hästar närmare än 10 meter från ett vattendrag och att man inte skulle få ha hästar på samma mark mer än 10 år.
– Det kan naturligtvis vara ett problem för man är ju ofta platsbunden på sin gård eller i sin verksamhet. Det här får man säkert anledning att titta närmare på. Det är ett förslag som bygger på när marken anses vara mättad på näringsämnen och börjar orsaka större läckage, säger Akko Karlsson (MP).
I klippet kan du också höra vad Akko Karlsson tänker om att hästnäringen har reagerat så starkt på utredningen.
Hästgödsel är också en resurs
I Övergödningsutredningen framkommer de också att hästgödsel är en resurs, men att det behövs göra mer för att den ska tas om hand om och oftare hamnat på lantbrukarnas åkrar.
– Hästgödsel är jättebra för odling och många städer har ju också biogasanläggningar, så där skulle man också kunna hitta ett recycling system, säger Akko Karlsson (MP).