I mitten av juni lättade Folkhälsomyndigheten på sina restriktioner och tillät tävlingar i alla åldrar. Bland annat ridsport klassas som en arenasport och tävlingar får nu genomföras, fast utan publik. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse har utarbetat tävlingsreglerna och som klubbar i landet nu ska förhålla sig tilll.
Indelning i zoner
Bland annat handlar det om att dela upp tävlingsområdet i zoner, där varje zon får innehålla max 50 personer. Men antalet zoner på området är inte begränsat, eller hur stora de måste vara.
Arrangörerna av Karl-Oskar cup, Växjöortens Fältrittklubb och Lammhults Ridklubb, beslöt att trots pandemin hålla ponnytävlingen i Växjö. Det krävdes en del planering och byte av plats – från Värendsvallen till Bergunda.
– Anledningen till att vi flyttade ut här till Bergunda är att här har vi större ytor. Vi kan dela in området i större och fler zoner för att på det sättet göra tävlingen säker, säger Tobias Jönberg, ordförande i Växjöortens Fältrittklubb.
Upp till 600 personer på plats
Mellan 500-600 personer beräknas vara på plats i helgen, men enligt Tobias Jönberg kommer aldrig så mycket folk att finnas på plats samtidigt eftersom tävlingen är utspridd under tre dagar.
Hur kommer man se till att varje zon inte överskrider 50 personer?
– Vid parkeringen står parkeringvakter med listor och hänvisar till rätt plats. När du kommer in på banan står det en där och prickar av dem. Det kritiska är bangången där det kan samlas mer än 50 personer och det ska vi inte göra. Så där kommer vi vara strikta och även domaren kommer vara strikt och hjälpa oss med det, säger Tobias Jönberg.
Vad är bangång
Bangång gör ryttare innan tävlingen utan häst för att lära sig banan.