• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Genom att spruta ner hett vatten i parkslidens rotsystem hoppas man kunna bekämpa den invasiva växten. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Hett vatten ska utplåna den invasiva växten parkslide

Uppdaterad
Publicerad

Nu testar Länsstyrelsen i Kalmar en ny metod för att bekämpa den invasiva växten parkslide. 98-gradigt vatten sprutas ner i marken under växten och kokar sönder rotsystemet.

– Parkslide är en väldigt svårbekämpad art, säger Patrick Isendahl, samordnare för arbetet mot invasiva arter på länsstyrelsen.

Parksliden, en stor trädgårdsbuske med små vita blommor, är en av 400 invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden i Sverige. Den sprider sig fort och trycker undan annan växtlighet.

Svår att bli av med

Enligt Patrick Isendahl går det att använda gifter eller försöka täcka växten med jord, men det är väldigt svårt att bli av med den.

Mardrömsväxten parkslide

– Sen är det också ett ekonomiskt bekymmer. Den kan gå in i husgrunder och i avloppsledningar och förstöra, säger Patrick Isendahl och fortsätter:

– Ett skräckexempel är England där den har spritt sig väldigt mycket och under lång tid. Där orsakar den väldigt mycket ekonomiska bekymmer, det kan till exempel vara svårt att sälja ett hus om man har mycket parkslide, säger Patrick Isendahl.

Sätter hoppet till ny metod

Nu sätter länsstyrelsen hoppet till den nya metoden, som bland annat ska ha haft effekt i Skåne, för att begränsa växtens framfart.

– Parkslide finns spridd i hela länet och kommer att bli mer och mer invasiv i takt med klimatförändringarna. Så det gäller att vara med nu innan den sprider sig för mycket, säger Patrick Isendahl.

Lina Tomasson, biolog på Länsstyrelsen i Kalmar län, är inne på samma linje.

– Den finns i trädgårdar här och var. Smiter den ut i naturen så finns det risk att den smiter vidare. Det blir en förändring i ekosystemet och det är sällan den förändringen är godartad, säger hon och fortsätter:

– Det blir konkurrens både om plats och pollinerare. I förlängningen blir det en försämrad genbank för de inhemska växterna.

Se i videon hur det går till när parkslidens rötter kokas sönder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet