• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Växjö kommun varnar invånare för översvämning och farliga strömmar. Foto: Carl Carlert

Kommunen uppmanar allmänheten att vara försiktig

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av de stora vattenmängderna varnar Växjö kommun och Värends räddningstjänst allmänheten för att vistas i översvämmade områden.

De mycket höga flödena innebär att vallar kan ge vika och att människor riskerar att hamna i vattnet och föras med i starka strömmar. Särskilt barn bör hållas borta från sådana områden, skriver Växjö kommun i ett pressmeddelande.

Den som har båt, löst virke eller andra stora föremål uppmanas flytta eller säkra dem för att inte orsaka skada eller hindra vattenflödet.

Höga vattennivåer i Småland

Området kring ån mellan Gemlasjön och sjön Furen är svårast drabbat av vattenflödena. Även områdena i ån kring Åryd och Ingelstad är påverkade, men där är läget inte lika allvarligt. 

Det är den stora mängden nederbörd under hösten och vintern som i kombination med snösmältningen har lett till de onormalt höga vattenflödena. Vattenståndet är det högsta på 13 år och vattnet fortsätter att stiga.

Under helgen väntas kallare väder som gör att markytan fryser och flödet kan stanna av, men det kommer att ta mycket lång tid innan vattnet sjunkit undan, skriver Växjö kommun i pressmeddelandet.

Kommunen har nu höjd beredskapsjour och på fredagen klockan 15 hålls ett informationsmöte för allmänheten i Gemla.

Området vid ån kring Gemla är allvarligt drabbat av de höga vattenflödena. Foto: Carl Carlert
Det kan ta veckor innan vattnet sjunkit undan enligt kommunen. Foto: Carl Carlert
Växjö kommun varnar invånare för översvämning och farliga strömmar. Foto: Carl Carlert

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet