Henrik Andersson på länsstyrelsen i Kalmar säger att förutsättningarna för det här året är mycket bättre än på länge. Foto: Hanna Nilsson SVT

Höga vattennivåer kan rädda en torr sommar

Uppdaterad
Publicerad

Nederbörd och svala temperaturer i Kalmar och Kronoberg gör att risken för vattenbrist ser liten ut om det återigen skulle bli en sommar med torka.

Grundvattennivåerna i Kalmar län är tillbaka på normal nivå eller rentav över normal nivå efter flera år med vattenbrist.

– Det är ett ganska bra läge. Tack vare att förra året var både svalt och regnigt är vi nu uppe i normala eller till och med över normala nivåer i merparten av magasinen i länet, säger Henrik Andersson, enhetschef för vattenenheten vid länsstyrelsen i Kalmar.

Höga vattennivåer i Småland

Tryggt läge på tidigare drabbade Öland

Öland var under förra året hårt drabbat av vattenbristen. Enligt Henrik Andersson har ön fortfarande en bit kvar tills man når stabilt höga nivåer.

– Det är en bit kvar men vattenledningen som grävdes ner mellan Öland och fastlandet under förra året och avsaltningsverket i Sandvik har gjort att läget ändå känns tryggt inför kommande år.

De gångna årens vattenbrist beskrivs som en lärorik tid.

– Det känns jättebra att vi är tillbaka på normala nivåer. Vi tar med många lärdomar från de åren och planerar inför framtiden. Vi kommer inte se samma problem kommande sommar. Förutsättningarna för det här året är mycket bättre än vad de varit för tidigare år, säger Henrik Andersson.

Höga nivåer i Kronoberg

Grundvattennivåerna är just nu mycket över normal nivå även i stora delar av Kronoberg och de mindre magasinen är i princip fulla.

– Ur en torkasynpunkt är detta positivt. Om vi skulle få en lägre nivå än normalt redan under våren och sedan få en torrsommar hade det blivit vattenbrist, säger Gunnar Karlsson som är tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen i Kronobergs län.

SMHI:s klass 1-varning för höga flöden kvarstår för östra Kronoberg och i Kalmar län förutom Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet