– Jag kände att det behövdes. Det är en stor klyfta mellan samhället och de unga som växer upp i de här socioekonomiskt utsatta områdena. Det är få gånger de får berätta hur de verkligen känner. Jag ville ge dem den chansen, säger Filson Ali.
Det är ungdomar från Araby och Växjö som ställt sig framför kameran. Filmteamet har sökt upp dem på skolor eller på sociala medier och de har inga tidigare erfarenheter av professionellt filmarbete.
– Jag hade aldrig läst ett manus tidigare. Det var väldigt nervöst men man blev mer van efter hand, berättar Daniel Johansson, en av de unga skådespelarna.
Fått påverka manus
I olika workshops har ungdomarna fått träna på att agera men också bjudits in att utveckla manus i serien som har namnet Play and rewind.
– Jag ville att det skulle vara så äkta som möjligt. Ungdomarna fick vara med och forma berättelserna och dialogen, säger Filson Ali.
Planen är att det ska bli en serie i tio fristående avsnitt som alla utspelar sig i det som brukar kallas utsatta områden.
– Vi har utsatta områden i landet som är separerade från övriga samhället. Vi måste bygga broar och det är det som är grundidén med den här serien, säger Daniel Bezares som är producent.
”Skrivs mycket negativt om Araby”
Arbetssättet som har använts vid inspelningen av de två första avsnitten i Araby är något som teamet nu vill ta med sig till andra platser i landet.
– Vi gillar arbetssättet och ser äktheten i resultatet av att jobba med ungdomar från de här områdena, säger Daniel Bezares.
– Det blir en dubbelbonus. Ungdomarna får lära sig någonting men får också chansen att sätta ord på sina känslor, säger Filson Ali.
Yahye Abdirahman som har en av rollerna i Araby-avsnitten är glad att fått chansen att själv vara med och berätta om området han bor i.
– Det skrivs mycket negativt om Araby. Jag tycker inte att det blir en rättvis bild, Araby är mycket mer än så. Jag trivs väldigt bra här, avslutar Yahye Abdirahman.
På lördag förhandsvisas de två första avsnitten klockan 14.00 på biblioteket i Växjö.