– Jag tänkte att jag kunde avlasta kommunen och samtidigt skydda min mamma. Jag tänkte att det var en win-win situation, säger Charlott Eriksson.
Hennes mamma som bor ett par hus bort och är multisjuk möter vanligtvis mycket omsorgs- och vårdpersonal. I och med coronakrisen ser Charlott att antalet personer som kommer hem till mamman har blivit ännu fler, de är oftare stressade och ny personal dyker upp.
Personalbristen har lett till att omsorgen påverkats, menar Charlott Eriksson, som själv skrivit flera avvikelser de senaste veckorna. Det handlar om personal som inte vet hur medicinen ska delas, inte hittar dit och att mamman blivit lämnad ensam på toaletten.
– Jag är rädd att mamma smittas och att hennes dagliga omsorg falerar.
Vill ta över jobbet
Charlott Erikson menar att hon får springa ”som en jojo” fram och tillbaka till sin mamma för att hjälpa till. Därför föreslog hon för kommunen att hon kunde bli timanställd inom hemtjänsten hos sin mamma. Hon har redan fått godkänd tjänstledighet från sitt nuvarande arbete som socionom.
– Eftersom jag har ett arbete som jag inte kan göra fullt ut på grund av corona, så tänkte jag att jag kunde hjälpa till att sköta mat, städ och omsorg, säger hon.
Kan du inte göra det utan att anställas?
– Nej, jag måste betala mina räkningar. Mitt arbete är på annan ort.
”Inte aktuellt”
Men Växjö kommun säger blankt nej till förslaget.
”Vad gäller anhöriganställning är det inte aktuellt”, skriver förvaltningschefen Ewa Ekman i ett mejl till Charlott Eriksson.
Till SVT Nyheter hänvisar Ewa Ekman till kommunens riktlinjer och förklarar att anställa anhöriga som omsorgspersonal generellt kan innebära en problematisk situation för både omsorgstagare och anhörig.
– Som det är nu kanske vi ska tänka lite nytt och annorlunda. Jag förstår inte problemet, säger Charlott Eriksson.
Hör Charlott berätta om hur hon upplever situationen i klippet ovan.