Två personer står i en inomhusmiljö där en av dem håller en laptop. Den ena personen är klädd i en svart kostym och den andra i en blå skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens inspelning – och försvarets förklaring i klippet. Foto: William Frykfeldt/SVT

Hör hemliga inspelningen som kan fälla gängledaren i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Polisens hemliga inspelning från en lägenhet i Växjö är central i mordrättegången mot en utpekad lokal gängledare.

Enligt åklagaren berättar gängledaren själv om hur han sköt ihjäl en 23-åring – men försvaret sågar bevisen. Hör ljudet från rättegången här.

”Bapp, bapp, bapp. Varje skott bror. Jag kommer närmare, närmare. Da, da, da, da. Jag la några stycken.”

Så lät det bland annat i högtalarna i Attunda tingsrätt idag, när åklagaren spelade upp de hemliga inspelningarna som polisen gjort från en lägenhet i Växjö.

Enligt åklagaren hörs det på inspelningarna att den 21-årige ledaren för ett Växjöbaserat kriminellt nätverk, ”Nätverk D”, berättar för en vän hur han utfört mordet på Sommarvägen i Växjö förra året.

Hemlig inspelning avgörande bevis enligt åklagaren

21-åringen ska också i inspelningarna berättat om sitt motiv, att offret sålde narkotika och hade pratat med polisen.

Inspelningen, som i sin helhet är längre än den korta bit som beskrivs här i artikeln, är helt central i åtalet – där åklagaren kommer att yrka på livstids fängelse.

– Utan den bevisningen hade det inte gått att åtala, har åklagaren Tommy Sköld tidigare sagt till SVT.

Försvaret: ”Min klient ljuger och försöker skryta”

Men försvaret menar att vissa detaljer kring mordet som 21-åringen pratar om i avlyssningarna redan var kända när inspelningarna gjordes, bland annat via artiklar i Smålandsposten.

Att det låter som att han själv utfört mordet handlar om att han vill skryta, enligt försvarsadvokat Frida Wallin.

– Han gör det här för att han vill visa sig häftig och kanske vinna respekt inför en annan, äldre person, säger hon till SVT Småland.

Menar att det saknas teknisk bevisning i vissa delar

Försvaret pekar också på att det saknas stöd i den tekniska bevisningen för andra saker som 21-åringen enligt dem säger. En av dem är att mordoffret ska ha rökt utanför sin port. Vid undersökningen av mordplatsen hittades inga fimpar, och offret hade varken cigaretter eller tändare i sina fickor.

– Jag menar att det är ganska uppenbart att det finns uppgifter i samtalen som inte stämmer. Min klient ljuger och försöker skryta, säger mannens försvarare Frida Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.