Elever i ett klassrum räcker upp händerna för att delta i undervisningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får skolan bestämma själva hur länge eleverna ska gå? Tove Eriksson från Skolverket reder ut vad som gäller i videon. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur långa dagar får eleverna gå – Skolverket reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Hur långa dagar eleverna i förskoleklass går varierar mellan skolorna och kommunerna i landet. Nu protesterar föräldrar till barn på Öland mot att skoldagarna där förlängts efter att rektorn ändrat schemat. Men vad gäller egentligen? Vad får skolan göra?

Enligt föräldrarna till barnen på Åkerboskolan är barnen trötta, frånvarande och orkar inte längre med sina fritidsaktiviteter eller att umgås med familj eller vänner.

Flera föräldrar menar att det blivit för tufft för de yngre barnen som får gå närmare fyra timmar längre i veckan jämfört med tidigare klasser och att de går längre dagar än på andra skolor i kommunen.

Hur långa dagar får eleverna gå, och får rektorn plötsligt bestämma att hen vill förlänga elevernas skoldagar och har skolan några skyldigheter i att till exempelvis servera mellanmål om de förlänger dagarna?

Tove Eriksson, undervisningsråd på Skolverket, reder ut.

FÖRSKOLEKLASS

  • Från och med höstterminen 2018 är förskoleklassen obligatorisk.
  • De flesta barn börjar i förskoleklass när de är sex år.
  • Förskoleklassen kombinerar förskolans och skolans arbetssätt och pedagogik och kan vara en bro från förskolan in i skolan.
  • Utbildningen i förskoleklass ska följa skollagen och förskoleklassens läroplan. Där står det vilka mål som finns för utbildningen och vilka regler den ska följa.
  • Regeringen har lagt förslag om att grundskolan ska utökas och bli tioårig genom att förskoleklassen upphör som skolform och ersätts av en ny första årskurs i grundskolan.

Källa: Skolverket och Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.