Växjös stadsarkitekt Henrik Wibroe svarar på dina frågor i vår chatt. Foto: SVT

Växjös stadsarkitekt svarade på publikens frågor

Uppdaterad
Publicerad

Många av er hade tankar och frågor kring hur man ska tänka när man bygger nytt i stadsmiljö.  Växjös stadsarkitekt Henrik Wibroe gästade förmiddagens chatt och svarade på några av dem. Se hela frågestunden nedan.

Chatta med Växjös stadsarkitekt

Frågorna rasar in och det tycker vi är jättekul. Tiden börjar dock rinna ut. Ledsen om inte alla får svar på sina frågor.

Nu tackar jag för alla era frågor och hoppas att några känner att de har fått svar. Jag vet att det finns fler frågor men nu måste jag tyvärr gå vidare in i nästa möte med ännu ett nytt bygge i Växjö kommun......... Stort tack för en spännande upplevelse att chatta med er. Ni vet var jag finns . Från och med 18 maj i Växjö nya Station och Kommunhus. Så fortsatt välkomna med era frågor och viktiga diskussioner.

/Henrik Wibroe Stadsarkitekt

Hans Svensson • 95% av allt nybygge i växjö byggs väldigt nära en väg eller väldigt trafikerad gata, vilker enligt WHO leder till att vi har ca 40000 dödsfall per år inom EU som beror på buller och avgaser, borde inte en "grön" stad som Växjö se till att man har tillräkligt avstånd från nybyggnationer till gator/vägar så att man kan ha naturlig bullerskydd i from av träd och buskar som också minskar ner mängden avgaser som kommer in i lägenheterna/husen?

Den stadsbyggnadsidé som vi arbetar utifrån är att vi vill gynna möjligheten att gå, cykla och åka kollektivt. Vi önskar också tydliga stadsrum, gaturum, med en ordnad trafik (inte urban sprawl) och möjlighet för trygga stadsrum och stadsdelar med kommers i bottenvåning. De gröna rummen avskilj från trafik bullret genom bebyggelsen och vi får kvalitativt bättre gröna rum , bland annat vid våra sjöar.....

DavidG • Om man nu ska bygga många och stora byggnader, varför inte satsa på det visuella? Flera av nybyggnationerna i Växjö är fula.

Jag kan hålla med att vi inte alltid lyckas få ett 100% slutresultat. Men jag menar verkligen att det är det vi försöker göra varje gång. Hitta en lösning på funktion, förtätning, anpassning och uttryck. Vi får dock inte falla tillbaka på nostalgi utan det är viktigt att det vi bygger idag avspeglar vår tid.

Per K • Känner du dig nöjd med resultatet av det nya kommunhuset? Blir du besviken när du hör att människor i stan inte tycker att det är så fint?

Jag vill vänta med att bedöma eller döma huset tills det är taget i bruk. Arkitektur är en upplevelse i den mänskliga skalan. Självklart blir man fundersam över kritik, men diskussionen ska få finnas och är bra tycker jag.

Lena • Vad har ni lärt er av kommunhuskritiken? Är det något som ni kan använda er av till nästa bygge?

Att hålla i arkitekten hela vägen är ett måste!

Gun • Vad hade ni kunnat göra bättre när det handlar om kommunhuset?

Inte mycket. Det kommer att bli ett fantastiskt hus. Från min horisont hade jag gärna sett att vi hade hållit fast vid samma idégivare, formgivare, designer alltså arkitekten för att kunna utveckla men kanske också just att någon tar ansvar för utformningen. Det tänker jag hade kunnat ge projektet en större styrka.

Maggan • Finns det några städer som har lyckats jättebra med att bygga nytt i gammal känslig stadsmiljö? Vilka tycker du är föredömen på det området?

Jag tycker Växjö har flera goda exempel att visa upp. Konserthuset kopplat till badhuset från 1910. Domkyrkocentrum kopplat till Karolinerhuset från 1715.

Aina Karlsson • Varför blir det alltid dyrare än vad man först sade så fort det ska byggas nåt?

Vet inte om jag är rätt person att svara på det, men det är såklart alltid svårt att kunna se alla kostnader från början. Även om byggaktörerna har blivit avsevärt mycket bättre på det än tidigare. Tänker också att man gör nya avvägningar under byggets gång och att det handlar om livslängd, hållbarhet, och inte alltid pengar

. Håller det länge så blir det ju billigare i längden, tänker jag.

Kajsa • Känns som det är mycket gnäll hela tiden, man undrar ju om ni får nåt beröm för nya byggnader som tex kommunehuset i Växjö?

VSK är högaktuell utifrån hållbarhet. Vi blir omtalade för att vi ställer höga krav såsom, miljöbyggnad guld och den fantastiska träkonstruktionen vilket gör byggnaden unik i sitt slag. Nya byggnader och förändringar i staden är för oss som bor i staden alltid ett orosmoment. Kritik brukar följa förändringar. Vi har flera tidiga exempel som har kritiserats stark men som fallit på plats riktigt bra. Jag hoppas att även VSK ska bli ett hus som gör Växjö centrum spännande att vistas i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.