Byggnadsvårdsprofilen och programledaren Isabelle McAllister var på jobbresa i Älmhult när hon upptäckte de udda husen som utgör Hvita korset. Hör varför hon tycker Älmhults kommun borde tänka om kring rivningen i klippet. Foto: Älmhults kommun/TT

TV-profil kritiserar rivning av Kamprads födelseplats: ”Gör ett kreativt centrum”

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet kommer Ingvar Kamprads födelseplats, det gamla sjukhuset Hvita Korset i Älmhult, att rivas. Men trots att beslutet redan är fattat växer nu kritiken återigen. En av dem som reagerat mot rivningen är byggnadsvårdsprofilen Isabelle McAllister.

– Älmhult är ju en möbelstad och det skulle man kunna ta till vara på. Gör ett kreativt centrum med folk från hela världen, säger hon.

När Isabelle McAllister passerade huset på en promenad blev hon nyfiken på byggnadens historia. När hon läste sig till att Hvita korset skulle rivas la hon upp en serie bilder på instagram till sina 28 000 följare.

– Jag tänkte ”nej... inte igen”. Det är för ofta som byggnader som ska rivas för man tänker det är för dyrt, utan att tänka på att det kostar av planetens resurser, säger Isabelle McAllister till SVT.

Hvita korset i Älmhult

Nått Renoveringsraseriet

Den ideella föreningen Renoveringsraseriet vill få fler att återbruka båda hus och inredning. När generalsekreteraren Gustav Bergström får höra om Hvita Korset reagerar han starkt. 

– Det här är skittråkigt och det är så viktigt att värna om historien, säger han och tillägger:

– Jag förstår att det är en ekonomisk belastning, men man hade kunnat söka stöd för att restaurera byggnaden och se det som något intressant istället.

”Trillar ihop av sig själv”

Älmhults kommun köpte byggnaden 2015 av en privatägare som inte underhållit huset. Men det fanns aldrig några planer på att ta till vara på det unika huset och nyttja dess fulla potential.

– Hur vi än vrider och vänder på det så kommer huset trilla ihop av sig själv, säger kommunens tekniska chef, Anders Nyberg.

Kommunen har dokumenterat och demonterat husets vinklar och vrår. Välbevarade spegeldörrar och fönster kommer auktioneras ut senare, och älmhultsbor kommer kunna gå en virtuell tour i huset.

– Vi vill ta tillvara på det som är möjligt, säger kommunens tekniska chef, Anders Nyberg.

Planen är att byggnaden ska vara borta redan i januari 2022. Efter det kommer ett lägenhetsbygge dra igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet