De privata fastighetsägarna i Kalmar län vill nu att hyresnivåerna för nästa år avgörs av en så kallad skiljeman. Foto: Fredrik Persson/TT

Hyresförhandlingar i Kalmar län har strandat – avgörs av skiljeman

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om nästa års hyror för de som bor i privatägda fastigheter i åtta kommuner i Kalmar län har strandat. Fastighetsägarna har därför begärt att en så kallad skiljeman utses för att avgöra hyresnivån.

Enligt ett pressmeddelande från Fastighetsägarna har hyresförhandlingarna om vilka hyror som ska gälla under 2025 pågått sedan i juni, utan att parterna kommit överens.

Därför har de nu begärt att hyresnämnden utser en skiljeman, som ska avgöra hyresnivån. Skiljemannen ska utses skyndsamt, och sedan ska tvisten avgöras inom sex veckor.

– Det är bra att det numera finns ett nytt verktyg i verktygslådan vid låsta förhandlingspositioner, så att hyresgästerna i Kalmar län slipper retroaktiva hyreshöjningar 2025, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig i Kalmar, i pressmeddelandet.

Skiljeman ny funktion för privata fastighetsägare

Möjligheten att begära en skiljeman är ny sedan 1 januari i år och gäller enbart för privata fastighetsägare.

Hyresförhandlingar som gäller allmännyttiga bostadsbolag avgörs av den så kallade hyresmarknadskommittén.

De hyror som nu ska avgöras av skiljeman i Kalmar län gäller cirka 6 500 lägenheter i Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås.

Även i Växjö kommun har Fastighetsägarna begärt en skiljeman. I övriga kommuner i Kronoberg finns det ingen sådan begäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.