På yxan som misstänks vara mordvapnet har utredaren nu också hittat DNA från den misstänkte. Foto: Polisens förundersökning

Son misstänks ha yxmördat sin mamma för tolv år sedan i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot 35-åringen, som misstänks ha yxmördat sin mamma hemma i garaget på Högstorp i Växjö för tolv år sedan, inleddes under måndagen.

En 58-årig kvinna hittades död i sitt garage hemma på Högstorp i Växjö den 7 mars 2011. Hennes son, då 22 år, var huvudmisstänkt men släpptes efter drygt elva veckor på grund av bristande bevisning.

Sonen har sedan dess dömts för ett flertal brott, bland annat bedrägeri och utpressning.

I början av oktober år 2023 väckte åklagare Emma Berge till slut åtal mot den numera 35-årige mannen, efter att polisens nationella operativa avdelning, NOA, använt sig av infiltration som metod för att få mannen att avslöja unika detaljer.

Stora delar av rättegången kommer därför vara stängd för allmänheten, då infiltratörens arbetsmetod och identitet inte får röjas.

DNA-fullträff

I samband med genombrottet beslutade åklagaren att det misstänkta mordvapnet, yxan, skulle analyseras på nytt. Den här gången gav analysen en fullträff – sonens DNA kunde påvisas på yxan för första gången.

Rättegången inleds med två andra åtalspunkter som mannen misstänks för. Det gäller sexuella ofredande och utpressning.

Själva mordet kommer avhandlas med start på onsdagen.

Brottsplatsen – mordet på Högstorp i Växjö 2011

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.