t.v en skylt där det står ersättningsbuss Malmö-Lund och tågresenärer som är på väg mot samma håll. t.h Mattias Lindqvist, ansvarig för samhällsrelationer Ikea Älmhult.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från och med 1 november 2024 kommer bussarna att köra två gånger dagligen, måndag till fredag, mellan Malmö och Lund till Älmhult. Foto: Johan Nilsson/TT/IKEA

Ikeas svar på tågstrulet – sätter in egna bussar för personalen

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 3 000 av Ikeas 5 500 anställda i Älmhult pendlar till jobbet, vilket ofta innebär förseningar, på grund av tågproblemen. För att underlätta för sina medarbetare sätter Ikea nu in egna bussar mellan Malmö/Lund och Älmhult.

– Det är en investering som vi känner oss tvingade att göra, säger Mattias Lindqvist, ansvarig för samhällsrelationer på Ikea i Älmhult.

Från och med den 1 november kommer bussarna att köra två gånger dagligen, måndag till fredag, mellan Malmö och Lund till Älmhult.

Mattias Lindqvist säger att de kommande sex månaderna fram till nästa vår ska bussarna användas. Av de 3 000 som pendlar är det 1 000 medarbetare som pendlar från Malmö och Lund. 150 av dem kommer att kunna pendla med bussarna dagligen.

– Våra medarbetare kommer få möjlighet att boka det här alternativet istället för att ta tåget. I god tid, i förtid eller dagen innan, säger han.

Försökt hitta en lösning länge

Ikea i Älmhult har arbetat med pendlingsfrågan kring tågen länge och vill hitta en lösning med alla aktörer.

– Vi har varit tydliga med att det här inte fungerar och att det krävs mer. När vi gör den här insatsen belyser vi att vi tillsammans måste hitta en bättre och fungerade lösning, säger Mattias Lindqvist.

Satte in bussar 2017

För sju år sedan satte Ikea, likt nu, in bussar på grund av samma typ av problem med tågen.

– Man kan säga att det är ett underbetyg för utvecklingen. Vi upplever att det varit en eskalerande situation för våra medarbetare. Förra hösten och vintern var väldigt påfrestande, säger Mattias Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.